Makeup utbildningar – bli make up artist

jobba som makeup artist?Yrket makeup-artist är på inget sätt en dagslända. Efterfrågan på makeup-artister har varit stort under många år och den ökar ständigt i takt med att bland annat modemedvetenheten ökar. En make up artist har många karriärvägar. Man kan till exempel arbeta med reklam, film och TV, mode för tidningar och catwalk, inom skönhet med makeup för exempelvis bröllop samt mycket mer. En makeup-artist kan ha de mest skilda roller och verka inom mängder av branscher.

Som makeup-artist kan man arbeta som frilans alternativt vara anställd av skönhetssalonger, modehus, film- och TV-bolag, med mera. Som frilans har man en större frihet att utveckla sig som makeup-artist. Som anställd får man givetvis en större trygghet. Det är upp till en själv hur man väljer att göra. Här kan du läsa om en professionell makeup artist.

Utbildning i makeup

Det finns ett antal makeup utbildningar. Till sin längd och kursplan skiljer sig de olika utbildningarna inte särskilt mycket åt. Vissa utbildningar är förlagda under dagtid medan andra arrangeras som kvällskurser. Vid studier under dagtid pågår utbildningen normalt mellan 10-15 veckor. Utbildningar kvällstid pågår i regel omkring 20 veckor.

I en makeup-utbildning ingår en hel rad moment. Det handlar inte bara om tekniska färdigheter utan även om säljkunskaper, marknadsföring och andra liknande kunskaper. I korthet kan man räkna med att lära sig om följande områden.

  • Makeup-teknik och färglära
  • Makeup för scen
  • Makeup för fotografering
  • Makeup för TV
  • Hårstyling

Det går normalt inte att få studielån för att gå en makeup-utbildning och utbildningen kostar en slant. De flesta utbildningsföretag har emellertid fördelaktiga avtal med låneinstitut som kan erbjuda finansiering för utbildningen till en förmånlig ränta.

Gesällbrev i makeup

Sedan 2010 har alla utbildade makeup-artister möjlighet att ta gesällbrev, precis som exempelvis hårfrisörer. Med denna möjlighet har statusen för yrket blivit betydligt högre än tidigare. Ett gesällbrev är ett bevis på att man är mycket skicklig i sitt yrke och kan vara en stor fördel när man söker anställning.